Hoppa till innehåll

Hur man slätar till väggar utan puts

Att putsa väggar är något som de flesta av oss överlåter till proffsen. Det beror på att utjämning av väggar kan kännas som en omöjlig uppgift att ta sig an på egen hand. Vi vet alla att puts ger väggar en jämn och jämn finish, men svårighetsgraden ökar när du inser allt som är involverat i processen.

Faktorer som luftfuktighet, ytans struktur och gipstjocklek gör det till ett svårt jobb att göra hemma. Men det finns några knep du kan prova för att jämna till dina väggar utan gips om du vet vad du gör.

Putsning kräver noggrann planering och utförande med till stor del teknisk kompetens som kan ligga utanför din expertis. Här är några alternativ som kan hjälpa dig att få jobbet gjort rätt.

Vad är putsning?

Som vi nämnde handlar putsning om att jämna ut husets väggar. Utjämningen av väggarna uppnås genom att täcka väggarna med ett lager gips. Putsen som används för utjämning av väggarna är en torrblandning gjord av en kombination av vatten och cement.

Cementen blandas med vatten för att bilda en tjock pasta, som sedan appliceras på väggarna och får torka för att bilda ett hårt lager. Gipsskiktet som bildas på väggarna är poröst och hjälper till att förhindra att vatten sipprar igenom väggarna.

Putsning görs ofta som ett efterarbete efter att väggarna ramats in och isoleringen är monterad.

Utjämna väggar med gips

Ett av de vanligaste sätten att släta till väggar utan puts är genom att applicera gipsskivor. Den här metoden är inte lika effektiv som gips, men det kan vara en snabb lösning när du har bråttom. Det finns två sätt att jämna till väggar med gips – genom att använda fogmassa och genom att använda fogtejp. Fogmassan appliceras över fogarna på gipsskivorna.

Du kan använda en murslev för att få en jämn finish. Fogmassa är en tjock pasta som torkar hårt men kan slipas och slätas för en ren finish. Fogtejp är en typ av tejp som används för att dölja skarvarna mellan gipsskivor. Fogtejpen har en pappersliknande finish som smälter samman med gipsskivorna för att ge en slät finish.

Släta ut väggar med våtslipning

Våtslipning är en metod som går ut på att applicera en våtblandning på väggarna och sedan slipa för att få en jämn finish. Våtslipningen kan göras med maskin eller manuellt. Maskinen är att föredra om du vill ha en slät finish. Men om du arbetar med en liten vägg kan du använda den manuella metoden.

Ett vanligt misstag som många gör när de slipar väggarna är att använda för mycket vatten. Att använda för mycket vatten kan göra det svårt för dig att slipa väggen. När du slipar väggen bör du använda torrt sandpapper, följt av en våtslipning. Torrslipningen tar bort det lösa materialet från väggen och våtslipningen hjälper till att jämna till väggen och göra den jämn.

Jämna ut väggar med kemiska reparationer

Att applicera en kemisk förening på väggarna kan hjälpa dig att släta väggar utan puts. Denna metod används mest för att dölja sprickorna i väggarna. Du kan använda en blandning som är färgad för att matcha färgen på dina väggar.

En vanlig kemisk förening som används för att jämna ut väggar är fogmassa. Fogmassa är lätt att applicera och torkar snabbt. Den kan appliceras över en spricka eller ett hål i väggen. Du kan också använda en spackle för att jämna till väggar utan puts. Spackle är en torr blandning som kan appliceras över en spricka eller ett hål i väggen. Den torkar snabbt och kan slipas och målas.

Tejpa för att släta väggar

Om dina väggar är nymålade kan du använda en målartejp för att jämna till väggarna. En målartejp har en pappersfinish som lätt kan tas bort från väggen. Du kan använda målartejp för att jämna till väggarna och sedan applicera ett lager fogmassa eller fogtejp för att få en jämn finish.

Om dina väggar är nyputsade kan du även använda målartejp för att jämna till väggarna. Du kan dock bara använda den för att täcka sprickan eller ett hål i väggen.

Skrapning till släta väggar

Om dina väggar är nyputsade kan du använda en murslev för att skrapa väggarna och få en slät finish. Att skrapa väggarna hjälper till att ta bort överflödigt material från väggen. Du måste skrapa väggarna uppifrån och ner och från vänster till höger för att få en perfekt finish.

Att skrapa väggarna kan vara en tidskrävande process och du kan behöva en partner som hjälper dig med arbetet.

Slipning till släta väggar

Om dina väggar är nyputsade kan du använda sandpapper för att få en jämn finish. Att använda sandpapper hjälper dig att jämna ut den grova ytan på väggen. Du kan använda sandpapper för att jämna till väggarna och sedan applicera ett lager fogmassa eller fogtejp för att få en slät finish.

Vanliga frågor

Varför ska jag jämna ut mina väggar?

Att jämna ut dina väggar hjälper dig att färdigställa ditt hus snabbare. Släta väggar kommer inte att kräva någon form av målning och de ger också en ren finish till huset.

Vad är det bästa sättet att släta väggar?

Du kan jämna till dina väggar genom att applicera fogmassa eller fogtejp. Du kan också använda sandpapper för att jämna till väggarna.

Vilka är fördelarna med att släta ut väggar?

Att jämna ut väggarna ger dem ett professionellt utseende. Du kan också använda fogmassa eller fogtejp för att få en slät finish.

Slutsats

Att jämna ut dina väggar kan vara en skrämmande uppgift men det behöver inte vara det. Med rätt verktyg och tekniker kan du få släta väggar på nolltid. När du väl har jämnat till dina väggar kommer du att kunna måla dem enkelt. Detta kommer att spara pengar på lång sikt eftersom du inte behöver måla om väggarna.

Om den här uppgiften verkar skrämmande eller om du bara vill se till att den görs korrekt och professionellt, kan Målare Stockholm hjälpa dig! Du är garanterad att få högkvalitativa interiörmålningstjänster för familjer och företag till de mest attraktiva priserna. Få en uppskattning idag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *