Hoppa till innehåll

Hur man putsar ett tak

Att putsa ett tak kan vara skrämmande, speciellt om du aldrig har gjort det förut. Oavsett om det är ett helt nytt tak eller ett tak som behöver repareras och lappas, kan putsning vara en knepig process. Men oroa dig inte, med denna steg-för-steg-guide för att putsa ett tak, kommer du att kunna lära dig grunderna och få jobbet gjort snabbt och enkelt.

Vi kommer att täcka alla nyckelelement från att förbereda ytan till att applicera gipsen, samt tips och tricks för ett framgångsrikt jobb. Så om du är redo att anta utmaningen, ta dina verktyg och låt oss komma igång!

Vad är takputs?

Takputs är ett byggmaterial som används för att avsluta ytan på ett tak. Det är också känt som gips, eftersom det är skapat med gips, ett naturligt förekommande mineral. Takputs appliceras vanligtvis i två lager: ett yttre lager som kallas för finish coat och ett inre lager som kallas skim coat.

Slutbeläggningen är det översta lagret av putsen. Detta lager är den dekorativa finishen och finishen skapar takets utseende och struktur. Slutskiktet appliceras efter att skumskiktet applicerats. Skim coat är gipsets basskikt. Detta lager ger styrka och stöd till ytskiktet. Finish och skim coats appliceras när taket är torrt och klart för efterbehandling.

Samla dina verktyg och material

Innan du börjar, se till att du har alla verktyg och material du behöver. Här är en snabb lista över vad du behöver:

  • En spackel och murslev – dessa är viktiga för att applicera gipset.
  • En hök eller ett knästöd (om du arbetar på marken) – för att hålla dina material på plats och göra blandning och mätning enklare.
  • En lång träplanka (eller 2 kortare plankor) – en lång planka är idealisk om du arbetar på en ställning eller på marken med ett knästöd. Om du arbetar på en stege, använd 2 kortare plankor.
  • En robust stege – om du är på en ställning, se till att den är säker och inte överbelastad.
  • Ett drop sheet – för att skydda området under taket och underlätta städning.
  • En dammduk (tillval) – för att skydda området under taket medan du arbetar.
  • En hink – för att blanda och lagra gipset.
  • En spade – för att skotta ut ribborna.
  • Murslev – för utjämning av gipset.
  • En hök – för att blanda gipset.
  • Gipsskivor skarvtejp – för att täta sprickorna mellan taket och väggen.
  • Fogmassa eller fogspackel – för att fylla och jämna till eventuella sprickor eller hål.
  • Ett slipblock eller liknande – för att slipa ner eventuella ojämna ytor.
  • En plasthink eller annan behållare – för att samla upp överflödigt gips och vatten.

Förbered ytan

Ta bort befintlig gips

Först måste du ta bort befintlig gips eller tapeter. Du kan göra detta med en mejsel eller en skrapa, men var noga med att bära skyddsutrustning som skyddsglasögon och handskar. När du har tagit bort gipset, se till att du rengör ytan noggrant med vatten. Se till att inga lösa bitar av gips finns kvar, eftersom dessa kan orsaka problem under processen och kan till och med leda till en rörig finish.

Ta bort eventuella gamla ribbor

Om du arbetar med ett befintligt innertak behöver du med största sannolikhet ta bort alla gamla ribbor, eftersom dessa måste bytas ut innan du putsar. Du kan göra detta med en hammare eller en mejsel. Om du arbetar med ett nytt innertak behöver du dock inte ta bort ribborna, utan se till att täta fogarna mellan ribborna och ytan med ett bindemedel.

Lappar eventuella hål eller sprickor

Om du arbetar med ett befintligt tak och det finns några hål eller sprickor i ytan måste du lappa dessa innan du börjar putsa. Det kan du göra med fogmassa (finns i byggvaruhus) eller en blandning av sand, cement och vatten. Se till att du applicerar mixen i rätt tjocklek, eftersom den ska vara cirka 1/8” tjock. Du kan också blanda den i en hink och applicera den med en murslev.

Se till att du jämnar till blandningen ordentligt med en murslev och låt den torka i några timmar. Jämna ut ytan med en skumgummi: När hålen och sprickorna har lappats måste du jämna till ytan med en skum. Du kan göra detta med en spade eller en flottör. Se till att du jämnar ut ytan tunt och noggrant, gå över den flera gånger.

Se till att ytan är torr

Du måste se till att ytan är helt torr, eftersom allt vatten på ytan kommer att orsaka problem med putsen, som sprickor och bubblor. För att vara på den säkra sidan kan du låta ytan torka naturligt i ett par dagar, eller så kan du använda en hårtork för att få fart på saken.

Skydda ytan med en dammduk

När du har förberett ytan måste du täcka den med ett dammark (även känt som ett droppark). Detta kommer att skydda området under taket medan du arbetar. Se till att du placerar lakanet nära taket så att det inte finns någon risk att det faller ner. Du kan säkra den med några krokar eller spikar. Om du arbetar på marken kan du använda ditt knästöd för att hålla lakanet på plats.

Rengöring av ytan med en fuktig trasa

Innan du börjar putsa, se till att du rengör ytan noggrant med en fuktig trasa eller svamp. Du måste ta bort eventuellt damm och smuts från ytan för att se till att putsen fastnar ordentligt.

Applicera ett bindemedel

Innan du börjar putsa måste du applicera ett bindemedel på ytan. Se till att ytan är ren och torr innan du applicerar medlet. Du kan använda ett kommersiellt bindemedel eller en kombination av 1 del cement, 1 del vatten och 1 del sand. Detta kommer att hjälpa gipset att fästa på ytan ordentligt.

Applicera en sealer

Slutligen, när du har applicerat bindemedlet, måste du applicera en sealer på ytan. Detta kommer att skydda ytan och göra den lättare att rengöra. Det finns olika typer av förseglare du kan använda, till exempel en extern förseglare eller en träförseglare. Se till att du applicerar sealern i ett tunt lager, eftersom för mycket sealer kan påverka vidhäftningen.

Jämna till och jämna till gipset

När du har applicerat gipset måste du jämna till och jämna ut det. Detta säkerställer att ytan är jämn och gör det lättare att slipa ner senare. Du kan använda en träflotta för detta. Ta dig tid när du gör detta och gå över ytan noggrant.

Tips för ett framgångsrikt jobb

  • Börja ditt arbete på en torr dag och se till att den håller sig torr under hela jobbet.
  • Se till att du bär skyddsutrustning som skyddsglasögon, handskar, dammmask och overall/förkläde.
  • Se till att du har tillräckligt med lampor för att lysa upp hela ytan.
  • Blanda gipset noggrant, men inte för mycket.
  • Om du använder en hök för att blanda gipset, använd handskar för att skydda händerna från de vassa kanterna.
  • Håll ytan täckt med ett dammduk hela tiden. Detta skyddar den från skador och gör rengöringen lättare.
  • Undvik så mycket som möjligt att gå runt på ytan, eftersom det kan orsaka skador. Om du behöver flytta runt, gör det på brädor eller en stege.
  • Se till att du städar upp eventuell röra när du går för att undvika att lämna en stor röra på slutet.
  • Ta dig tid och gör jobbet ordentligt. Rusning kan leda till misstag och slarvigt arbete.
  • Glöm inte att ta pauser. Att stå på samma plats under långa perioder kan vara tröttsamt, så se till att ta pauser för att vila ben och rygg.

Rensa upp och åtgärda eventuella misstag

Du vill rengöra ytan på taket noggrant innan du applicerar gipset. Ta bort alla spår av damm, smuts och gammal färg. Se till att ytan är helt torr innan du börjar putsa. Det är bäst att vänta minst en dag efter att ha gjort större reparationer, eller upp till en vecka om du målar om hela taket.

När ytan är ren och torr kan du applicera det första gipsskiktet för att täta den och förhindra att den blir för blöt. Om du gör ett misstag eller applicerar gipset för aggressivt kan du rengöra det och fixa ytan innan du lägger på ett andra lager.

Finputsning

När putsen har stelnat och hårdheten kan du applicera ett andra skikt eller bättra på det första skiktet. Detta kommer att lägga till textur till ytan. Knacka lätt en murslev mot ytan för att göra den grov, vilket gör att färgen eller tapeten fäster bättre.

När du applicerar det andra skiktet, se till att du applicerar det i samma riktning som det första skiktet för att undvika att skapa en ojämn textur. När gipset är helt torrt är det dags att applicera ett slutskikt. Beroende på typ av tak och dina personliga preferenser kan du välja mellan färg eller tapet.

Om du målar kan du applicera det första lagret så fort putsen är torr. Om du applicerar tapeter, vänta i ungefär en vecka för att låta putsen torka helt och sätta sig.

Underhåll och eftervård

Tänk på att takgips endast är lämplig för innerväggar – den är inte lämplig för ytterväggar. Om du putsar en innervägg måste putsen målas om vart 5:e till 8:e år. Det är bäst att vänta några månader innan du målar om väggen för att ge gipset tillräckligt med tid att härda helt.

Takputs är ganska hållbart och kräver inte regelbundet underhåll, men i sällsynta fall kan det utveckla sprickor eller börja lossna. Om detta händer kan du reparera det med ett nytt lager gips. Om du märker några lösa eller flagnade områden, skrapa bort det lösa gipset och applicera ett nytt lager, var noga med att jämna ut ytan med en träbit och en murslev.

Felsökning av vanliga problem

Om du har att göra med en ojämn yta kan du behöva slipa taket. Se till att du slipar i samma riktning som den befintliga ytan, annars kan du göra stötarna värre. Om du har att göra med överflödigt fukt kan du behöva vänta längre tills ytan torkar.

Om du har att göra med en ojämn yta efter att putsen har torkat kan du ha slipat för aggressivt. Prova att jämna till ytan med en träbit och en murslev. Om du har att göra med en sprucken yta kan du ha applicerat gipset för aggressivt. Skrapa bort det spruckna gipset och applicera ett nytt lager.

Summering

Om du letar efter ett hållbart och prisvärt sätt att avsluta ett tak, är putsning lösningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *